Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ζερβός: Κίνδυνος ασφυξίας για τη ΔΕΗ

Για κίνδυνο οικονομικής ασφυξίας της ΔΕΗ έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος  της επιχείρησης, Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με θέμα «Ο Ενεργειακός Σχεδιασμός της χώρας και η ανταγωνιστικότητα του Λιγνίτη».
Παράλληλα, αναφερόμενος στο κλείσιμο εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας τόνισε ότι η ΔΕΗ αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για τους πελάτες τους, επειδή κάποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί «απέτυχαν ή δεν ήταν αποτελεσματικοί».
Ο κ. Ζερβός χαρακτήρισε εξάλλου έργο στρατηγικής σημασίας για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα V καθώς, όπως είπε:

- Ως μονάδα βάσης με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, θα είναι η πρώτη μονάδα που θα φορτίζεται στην Ημερήσια Αγορά, συνεισφέροντας σημαντικά στην ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ έναντι των άλλων συμμετεχόντων στην ηλεκτροπαραγωγή.
- Θα αναπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, που θα τεθεί εκτός λειτουργίας τα επόμενα έτη, για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και λόγους συμπλήρωσης του ωφέλιμου χρόνου ζωής.
- Θα ενσωματώνει τις βέλτιστες διαθέσιμες διεθνώς τεχνολογίες, οι οποίες εγγυώνται υψηλή οικονομική απόδοση και μέγιστη περιβαλλοντική προστασία.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε:
«…εξασφαλίσαμε ομολογιακό δάνειο ύψους € 739 εκατ. με κοινοπραξία ξένων τραπεζών και ετήσιο συνολικό κόστος κοντά στο 5% που θα υποστηρίζεται από τον Γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler Hermes.
Το ομολογιακό δάνειο αυτό, αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα για την εκκίνηση των εργασιών, ενώ το χαμηλό επιτόκιο – το χαμηλότερο που έχει δοθεί σε ελληνική εταιρεία τα τελευταία χρόνια – αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι για τη βιωσιμότητα του έργου και αναγνώριση ότι η χώρα μας ανακτά τη διεθνή αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές και μάλιστα μέσω της ΔΕΗ.
Με το δάνειο αυτό, η ΔΕΗ στην πραγματικότητα ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας και απομειώνει το country risk».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και τις υπόλοιπες επενδύσεις που η ΔΕΗ σχεδιάζει να υλοποιήσει, όπως για παράδειγμα για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά για το οποία προβλέπονται:
- Η κατασκευή νέου θερμικού σταθμού με μηχανές εσωτερικής καύσης στη Ρόδο, ισχύος 115 MW.
- Η σταδιακή ένταξη νέων μικρότερων θερμικών μονάδων συνολικής ισχύος περίπου 100 MW στα υπόλοιπα απομονωμένα μικροδίκτυα.
- Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, το οποίο είναι υψίστης σημασίας, τόσο από πλευράς ασφάλειας τροφοδοσίας όσο και από πλευράς οικονομικότητας.
- Όσον αφορά την Κρήτη, προτεραιότητα δίνεται στο σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την ηπειρωτική χώρα, σύμφωνα και με τις τελικές αποφάσεις της Πολιτείας για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα