Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Νάρκη και από ΕΤΕπ για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Σαν να μην έφταναν τα πολλά και περίπλοκα νομικού τύπου "αγκάθια" που κρύβει η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, προ ημερών ήρθε να προστεθεί άλλο ένα, αυτή τη φορά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Στην προκειμένη περίπτωση, το πρόβλημα αφορά στα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις που έχει κατά καιρούς χορηγήσει η ΕΤΕπ στον ΑΔΜΗΕ.

Κάθε φορά που πρόκειται να αλλάξει χέρια μια εταιρεία η οποία χρωστά σε τράπεζες, πρέπει πρώτα οι τελευταίες να συναινέσουν, διαφορετικά η συναλλαγή δεν προχωράει, και η ΕΤΕπ στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, διαδραματίζει κομβικό ρόλο.


Κι αυτό καθώς ένα μεγάλο μέρος του μακροπρόθεσμου δανεισμού συνολικού ύψους 275,8 εκατ. ευρώ που βάρυνε την κατά 100% θυγατρική της ΔΕΗ στο τέλος του 2012 (σσ: χωρίς να αποκλείεται το ποσό να έχει αυξηθεί), προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πριν από μερικές ημέρες λοιπόν, η ΕΤΕπ, έστειλε επιστολή στην ελληνική πλευρά, ζητώντας ενημέρωση για το τι ακριβώς θα συμβεί με τα δάνεια που έχει μέχρι σήμερα χορηγήσει στον ΑΔΜΗΕ, τα οποία μάλιστα φέρουν την… εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

«Αυτές οι κρατικές εγγυήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση ο καινούργιος ιδιοκτήτης θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην αποπληρωμή τους !

Ποιός θα πληρώσει τα δάνεια ;

Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα δυσκόλευε την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, καθώς το γεγονός θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, απάντηση στην ΕΤΕπ από τη ΔΕΗ δεν έχει ακόμη δοθεί, και το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Άλλωστε, ο κανόνας είναι ότι όταν αλλάζει ιδιοκτήτη μια εταιρεία, τα παλαιά δάνεια είναι πληρωτέα, και πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία.

Ό,τι όμως ισχύει για την ΕΤΕπ, ισχύει και για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών που έχουν κατά καιρούς δανείσει τον ΑΔΜΗΕ. Οι τελευταίες πρέπει να δώσουν το «οκέυ» τους στην πώλησή του, αφού φυσικά πρώτα θέσουν τους όρους τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ακόμη δεν έχουν γίνει επαφές με τράπεζες για το συγκεκριμένο θέμα.

Καλό… Φεβρουάριο ;

Τα παραπάνω, μαζί με μια σειρά από άλλες δυσκολίες, όπως για παράδειγμα με την «κτηματογράφηση» των παγίων της εταιρείας (σσ  : εξαιτίας της κοινής παρουσίας ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ σε διάφορα οικόπεδα), κάνουν πολλούς να εκτιμούν ότι θα πάνε πίσω τα χρονοδιαγράμματα που είχαν ανακοινωθεί για την έναρξη ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.

Θυμίζουμε ότι σαν καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του σχετικού φακέλου, που θα πρέπει να παραδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, έχει ορισθεί ένας ακριβώς μήνας από σήμερα, η 4η Δεκεμβρίου, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες της πώλησης του.

Ωστόσο στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν την πορεία της προεργασίας μιλούν για καλό…Φεβρουάριο και βάλε, προκειμένου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

Οι άλλοι πονοκέφαλοι

Εκτός από τους νέους πονοκεφάλους, υπάρχουν και οι παλαιοί. Πρώτον, από το 2011 εκκρεμεί η προσφυγή της ΓΕΝΟΠ στα δικαστήρια σχετικά με την περιουσία του ασφαλιστικού φορέα των εργζομένων, με βάση σχετική αναλογιστική μελέτη. Επειδή ο ΑΔΜΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ, υποστηρίζεται ότι χρειάζεται αποσαφήνιση ως προς το αν τα πάγια του Διαχειριστή συμπεριλαμβάνονται στα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΥΤΕΚΩ.

Δεύτερο ζήτημα, το ύψος 8% της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων, που είναι ρυθμιζόμενο από τη ΡΑΕ, και το οποίο, με βάση τη βολιδοσκόπηση που έγινε σε εν δυνάμει επενδυτές, θεωρείται χαμηλό, άρα όχι ελκυστικό. Επομένως, πρέπει να επανεξεταστεί ο κώδικας τιμολόγησης που αφορά στα δίκτυα, αν και κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει το κόστος ενέργειας. Το σκεπτικό όσων τάσσονται υπέρ της αύξησης της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων, είναι ότι πρέπει να δοθεί ένα κίνητρο στους επενδυτές που σήμερα εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί να επενδύσουν στην Ελλάδα, έστω και αν το ρίσκο δεν είναι τόσο υψηλό, όσο για παράδειγμα, ένα χρόνο πριν.

Τρίτον και εξαιρετικά σημαντικό, η ΡΑΕ πρέπει να δεσμευθεί ότι το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ανακοινώσει δεν θα αλλάξει τουλάχιστον για την επόμενη 3ετία-5ετία.

Τέλος, θυμίζουμε ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ, προϋποθέτει την αλλαγή του σημερινού μοντέλου αγοράς, και την απαλλαγή του από τον κίνδυνο των καθημερινών συναλλαγών στον ηλεκτρισμό.

Όπως έχει γράψει το «Energypress», το σχέδιο για να πουληθεί «καθαρή» η εταιρεία, είναι να έχουν μεταβιβαστεί στον λειτουργό της αγοράς, (ΛΑΓΗΕ) ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, το σύνολο των συναλλαγών που πραγματοποιεί σήμερα ο ΑΔΜΗΕ στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, μαζί φυσικά με τα χρέη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα