Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Πρεμιέρα με αντιδράσεις για τα ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή

«Θα γίνει μπάχαλο», εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ - «Όχι» στο άνοιγμα λέει το 63% των εμπόρων - Ανοιχτό το Golden Hall και τα Attica- Γιατί Σκλαβενίτης και Βερόπουλος δεν θα ανοίξουν

Σε «αναθέρμανση» της αγοράς τις επόμενες οχτώ ημέρες ελπίζουν οι έμποροι, τόσο από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές -με πρεμιέρα στις 3 Οκτώβρη- όσο και από την πρεμιέρα σήμερα των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Ωστόσο οι ενστάσεις είναι αρκετές. Από τη μία η αντιπολίτευση που είναι αντίθετη με το άνοιγμα τις Κυριακές και από την άλλη η όχι και τόσο «θερμή» υποδοχή των εμπόρων.


Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί ενόψει της πρεμιέρας των ανοιχτών καταστημάτων την Κυριακή είναι η δήλωση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Β. Κορκίδη, ο οποίος δήλωσε πως την Κυριακή θα γίνει «μπάχαλο».

Μιλώντας το απόγευμα της Παρασκευής στον ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 98,9, ο κ. Κορκίδης είπε ότι υπεγράφη πρωτόκολλο διαπραγμάτευσης με τους εμποροϋπαλλήλους μετά τη λήξη της κλαδικής σύμβασης και επεσήμανε ότι η κατάργησή της, οδηγεί σε «ζούγκλα».

Επίσης, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΣΕΕ, με βάση την πληροφόρηση που είχε στη διάθεσή της από 177 τοπικούς εμπορικούς συλλόγους οι έμποροι είναι αρκετά σκεπτικοί με το μέτρο, καθώς το 63% των εμπορικών συλλογών της Ελλάδας λέει «όχι» στο Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων τους, μόλις το 32% έχει απαντήσει θετικά και το 5% αφήνει την απόφαση στη διακριτική ευχέρεια των εμπόρων.

Παράλληλα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) έχει εξαγγείλει την ίδια ημέρα απεργία κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ στις 10.30 καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση Σύνταγμα και Ερμού.

Τι θα κάνουν τα μεγάλα καταστήματα

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις δεν προτίθενται να συμμετάσχουν καθολικά, ενώ ακόμη και μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου, όπως τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και Βερόπουλος δηλώνουν πως δεν θα ανοίξουν τα καταστήματά τους την προσεχή Κυριακή, έπειτα από απόφαση των ιδιοκτητών.

Ωστόσο, ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο Golden Hall στο Μαρούσι αλλά και τα πολυκαταστήματα Attica.

Πάντως, Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας ανακοίνωσε ωράριο λειτουργίας 11:00-18:00, η Θεσσαλονίκη 11:00-17:00 και ο Πειραιάς 11:00-15:00, όταν το πλαίσιο του κυριακάτικου ωραρίου σύμφωνα με το νόμο είναι 11:00-20:00.

Πως θα δηλωθούν και θα πληρωθούν όσοι εργαστούν

Υποχρεωτικά θα πρέπει να ενημερώσουν την επιθεώρηση εργασίας της περιοχής τους όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να λειτουργήσουν τα καταστήματα τους και να απασχολήσουν προσωπικό την Κυριακή ενώ θα πρέπει να καταβάλλουν προσαυξημένα κατά 75% τα ωρομίσθια όσων απασχοληθούν.

Σύμφωνα με επείγουσα εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, για την νομιμότητα της “έκτακτης” απασχόλησης των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή οι εργοδότες:

Θα πρέπει να ενεργήσουν χειρόγραφα ή με αυτοπρόσωπη παρουσία τους στην Τοπική Υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε. (δεν μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική δήλωση στην “Εργάνη”) και
Εφόσον απασχολήσουν το προσωπικό τους έως 5 ώρες δεν έχουν υποχρέωση να χορηγήσουν άλλη ημέρα ανάπαυσης και οφείλουν μόνο να καταβάλουν τα αντίστοιχα ωρομίσθια όσων εργαστούν με προσαύξηση 75%, σύμφωνα με το Β.Δ 748/1966.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα