Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Σοκ από το νέο μνημόνιο ύψους 4 δις ευρώ στην επόμενη διετία!

ΝΕΑ ΚΟΛΑΣΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΣΟΛΟΓΑ

Του Γιάννη Αγγέλη 

Μια προσεκτική ματιά στις διαδικασίες των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, με βάση τις αποφάσεις του Νοέμβρη του 2012 (Eurogroup), καθιστά σαφές ότι αν οι διαπραγματεύσεις ξεπεράσουν το ορόσημο του 2013 τότε η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, πέρα από την «τρύπα» του 2014 (και τα μέτρα στα οποία ισοδυναμεί), να μπει σε άμεση διαπραγμάτευση και για την «τρύπα» του 2015. Και αυτό σημαίνει ένα συνολικό πακέτο μέτρων διετίας 4 δισ. ευρώ ήτοι κάτι περισσότερο από 2,5% του ΑΕΠ...


Αυτό ούτε η Αθήνα ούτε η Ευρωζώνη το θέλουν γιατί πυροδοτεί μία συζήτηση για την οποία δεν... επαρκούν οι αντοχές του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Και μάλιστα λίγους μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές.

Η τρόικα τα τελευταία 24ωρα επαναβεβαίωσε –στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων– αυτό που εξ αρχής λέει, ότι δηλαδή το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή το πακέτο μέτρων που ζητάει για να χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό του 2014 αξιόπιστο είναι κοντά στα 2 δισ. ευρώ (σ.σ. όπως επανειλημμένα το Κεφάλαιο και το Capital.gr έχουν επισημάνει εξ αρχής, υποστηρίζοντας ότι το σημείο ισορροπίας μεταξύ τρόικα και κυβέρνησης στην καλύτερη περίπτωση θα «κάτσει» στα 1,8 – 1,9 δισ. ευρώ). Και μάλιστα η ελληνική πλευρά έχει ενημερωθεί ότι «αν η διαπραγμάτευση παραταθεί και ο έλεγχος επεκταθεί, είναι μάλλον βέβαιο ότι και νέα ποσά θα προστεθούν» αφού «κάθε πέτρα που σηκώνουμε βρίσκουμε και νέα προβλήματα...».

Το Capital.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι παρά την φαινομενική αδιαφορία της τρόικα για το κατά πότε θα κλείσει η διαπραγμάτευση με την Αθήνα, τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, στην πραγματικότητα η ευρωπαϊκή πλευρά «καίγεται» να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο 2013 ώστε να διασφαλισθεί το «αξιόχρεο» της Ελλάδας  για το 2014. 

Πράγμα που είναι ακρογωνιαίος λίθος για την ομαλή συνέχεια της συμμετοχής του ΔΝΤ στην τρόικα. 

Διαφορετικά η ευρωπαϊκή πλευρά θα πρέπει να «διασφαλίσει» στο ΔΝΤ με δικά της μέσα με κάθε τρόπο ότι τους επόμενους 12 μήνες η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πληρώνει τα χρέη της. 

Και αυτό πολιτικά και με ανοικτές τις ευρωεκλογές είναι αδύνατο να το αναλάβουν τα κόμματα που κυβερνούν στην Ευρωζώνη έναντι των ψηφοφόρων τους... Με άλλα λόγια όλοι θέλουν να αποφευχθεί η άμεση δρομολόγηση της συζήτησης και για το δημοσιονομικό κενό του 2015 (περί τα 2,2 δισ. ευρώ το υπολογίζει η τρόικα), αλλά αυτό θα γίνει αναπόφευκτο αν η συζήτηση παραταθεί μέσα στο 2014. 

Η φαινομενική αδιαφορία της τρόικα για την παράταση του χρόνου έχει πίσω της την απόρριψη της έμμεσης απαίτησης της ελληνικής κυβέρνησης να εκβιάσει μικρότερο πακέτο για το 2014. Στην ουσία οι υπουργοί οικονομικών δεν έχουν σκοπό να αναλάβουν το πολιτικό κόστος που θέλει να αποφύγει η ελληνική κυβέρνηση και αυτή η διελκυστίνδα τραβάει σε χρόνο...

Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο πλευρές θα τραβήξουν το σχοινί μέχρι την τελευταία στιγμή. 

Και δεν αποκλείεται να δούμε και κάποια έκτακτη συνάντηση του Eurogroup μέσα στον Δεκέμβρη μετά την τακτική σύνοδο του Eurogroup στις 9/10 Δεκεμβρίου. 

Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες που θεωρούν ότι έχουν μάθει πια το πώς παίζεται το πολιτικό παιχνίδι τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στην τρόικα και την Αθήνα. 

Αυτό από το οποίο δεν περιμένουν νέα πάντως είναι η συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του κ. Σαμαρά και της κας Μέρκελ. Όπως εκτιμούν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι θα είναι άλλη «μία συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα» αλλά «δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις...». 

Για να υπάρξουν εκπλήξεις, όπως υποστηρίζουν, «θα πρέπει στο μεταξύ να έχουν γίνει πράγματα στην Αθήνα και να έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στο επίπεδο συμφωνίας με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό, που πρακτικά φαίνεται μάλλον δύσκολο...». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα