ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

O Kυριάκος για την ΕΡΤ>Απολύθηκαν 2.662 αορίστου χρόνου, είναι πιθανόν κάποιοι να προσληφθούν στον νέο φορέα.

Στους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση θα προωθήσει τις αλλαγές στο δημόσιο τομέα, μέσω της κινητικότητας, των συνταξιοδοτήσεων αλλά και απολύσεων μονιμοποιημένων συμβασιούχων, αναφέρθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι», στο ΣΚΑΙ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα καλύτερο και πιο αποτελεσματικό Δημόσιο. Η σιωπηλή πλειοψηφία αντιλαμβάνεται ότι το δημόσιο είναι ένα δημόσιο βαθιά προβληματικό, δεν προσφέρει στον πολίτη για τα χρήματα που αυτός δαπανά».





    

«Δεν βλέπω το ρόλο μου ως διεκπεραιωτή μνημονιακών υποχρεώσεων. Η μεταρρύθμιση του κράτους είναι ζήτημα πολύ ευρύτερο», τόνισε. 

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στόχος του είναι να κάνει μία ποιοτική διαφορά σε σχέση με τους προκατόχους του ως προς την αντίληψη για ένα πιο λειτουργικό δημόσιο. 

Σχετικά με τις απολύσεις, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί σε 2.000 απολύσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ο στόχος με το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει επιτευχθεί. Στην ΕΡΤ υπάρχουν 2.662 αορίστου χρόνου, οι οποίοι τεχνικά έχουν απολυθεί. Είναι πιθανόν κάποιοι από τους παλιούς να επαναπροσληφθούν με σχέση αορίστου χρόνου».

«Ο στόχος των 2.000 έχει επιτευχθεί και δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφωνία επ’ αυτού», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η ΕΡΤ ήταν μία απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. «Είχε αναλάβει μία μνημονιακή υποχρέωση σε ένα συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων», ανέφερε προσθέτοντας ότι «οι απολύσεις στο δικό μου το μυαλό και της τρόικας δεν είναι αυτές που θα πετύχουν τη μείωση του δημοσίου», πρόσθεσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σημειώνοντας ότι πρωτίστως αυτό θα γίνει μέσα από τη σχέση συνταξιοδοτήσεων/ προσλήψεων. 

Έτσι η τρόικα πιστεύει ότι ο στόχος για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 θα επιτευχθεί. 

Κινητικότητα

Σχετικά με την κινητικότητα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η κινητικότητα, που είναι το επόμενο μεγάλο θέμα, δεν είναι δεξαμενή απολύσεων, είναι δεξαμενή καλύτερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου. Η δικιά μου πρόθεση είναι η κινητικότητα να είναι μια ολοκληρωμένη διαδικασία, να ξέρουμε πού θα καταλήξουν αυτοί οι άνθρωποι και πως θα μπορούν να προσφέρουν στο Δημόσιο».

Σχετικά με τους επίορκους υπαλλήλους, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε μία διάκριση ανάμεσα στις ποινικές και πειθαρχικές υποθέσεις, σημειώνοντας ότι οι ποινικές «έτρεχαν» πιο γρήγορα και από τις πειθαρχικές, κάτι που, όπως είπε, διορθώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό. 

«Ήδη ξεκαθαρίζουμε συσσωρευμένες υποθέσεις του παρελθόντος μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα έχουν ξεκαθαρίσε», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, θα ανοίξει το ζήτημα των πλαστών δικαιολογητικών. «Έχουμε τρόπο και αποφασιστικότητα να διερευνήσουμε αυτές τις υποθέσεις. Σε αυτές θα είμαι αμείλικτος», είπε. 

«Για πρώτη φορά αρχίζει να εμπεδώνεται μια αίσθηση στο δημόσιο ότι απλά πράγματα, όπως η τήρηση του ωραρίου, θα αρχίσουν να ελέγχονται. Θα αρχίσουν οι παραβάτες να έχουν τις συνέπειες του νόμου, με λογική και με μέτρο, χωρίς ακρότητες», ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «θα αισθανθεί επιβράβευση ο εργατικός και έντιμος δημόσιος υπάλληλος...Οι πολλοί δουλεύουν εργατικά και έντιμα και οι λίγοι δεν προσφέρουν».

Ερωτηθείς για το αν θα φτάσει τις 4.000 απολύσεις μέχρι τέλος του χρόνου, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι υπάρχει μία κατηγορία εργαζόμενων, οι οποίοι καλύπτονται από προσωρινές διαταγές, αναφερόμενος, σε «συμβασιούχους που έκαναν κατάχρηση του μηχανισμού της προσωρινής προστασίας με τη συνδρομή εκπαιδευμένων εργατολόγων που πετύχαιναν de facto μονιμοποίηση». «Εκτιμώ ότι θα υπάρξει μία νομοθετική ρύθμιση, χωρίς να παρεμβαίνουμε στο έργο της Δικαιοσύνης», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «πολλοί από τους ανθρώπους που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία μπήκαν χωρίς ΑΣΕΠ. Ήταν οι ευνοούμενοι του παλαιού κομματικού κράτους. Ή μπήκαν με "Light" ΑΣΕΠ και αυτό ήταν άδικο».

Ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης υπογράμμισε παράλληλα ότι υπάρχει τεράστια σύγχυση για την κινητικότητα. «Υπάρχει μία διάκριση μεταξύ απολύσεων και κινητικότητας και αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό», είπε. «Από τους 12.500 που έπρεπε να είναι στην κινητικότητα δεν απολύθηκε κανείς. Όλοι απορροφήθηκαν από υπηρεσίες που είχαν ανάγκη», προσθέτοντας ότι ο στόχος για την κινητικότητα είναι 25.000 υπάλληλοι, δηλαδή το 4% των δημοσίων υπαλλήλων.

Ερωτηθείς για το χρόνο που θα χρειαστεί για την εφαρμογή της κινητικότητας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν μπορώ να πάω κόντρα στους νόμους της φυσικής. Παρέλαβα αυτή την κατάσταση και οφείλω να τη διαχειριστώ. Το μόνο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι στη συζήτηση που έγινε πήγαμε πολύ καλά προετοιμασμένοι. Αντιμετωπίσαμε τους συνομιλητές ως ίσοι προς ίσους, συζητήσαμε καλόπιστα. Σε αυτές τις συζητήσεις υπάρχει και ένα ζήτημα προσωπικής αξιοπιστίας...Συζητάμε για κάποιους μήνες. Αυτό δε μπορεί να γίνει σε κάποιες μέρες ή κάποιες εβδομάδες».

«Η άλλη επιλογή θα ήταν να πάμε σε ακραία οριζόντια μέτρα που δεν νομίζω ότι πρέπει να γίνουν» ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, τόνισε ότι «δεν θέλω και δεν θα το κάνω».

Για την κινητικότητα, σημείωσε ακόμα ότι «αυτή η διαδικασία είναι περίπλοκη και σύνθετη, θέλει χρόνο και δεν εξαρτάται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ελπίζω ότι αυτές τις παραμέτρους οι συνομιλητές μας θα τις αντιληφθούν».

Προσλήψεις

Σχετικά με τις προσλήψεις, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις με βάση τον κανόνα 1/5 για συνταξιοδοτήσεις και με βάση τον κανόνα 1/1 για κάθε απόλυση. Ναι, θα γίνουν προσλήψεις εντός του 2013. Θα έχουμε ένα πρόγραμμα προσλήψεων που θα καλύπτουν βασικές ανάγκες. Θα γίνουν απολύτως αξιοκρατικά. Θα γίνουν με κεντρικό σχεδιασμό και κεντρικό έλεγχο, υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, που θα ξεκινήσουν από το Σεπτέμβριο».

Για την κυβέρνηση που προέκυψε μετά το μετασχηματισμό, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι πιο ομοιογενής. «Είναι πιο εύκολο να μπορέσω να συνεννοηθώ με υπουργούς από ό,τι ήταν για τον κ. Μανιτάκη. Τον σέβομαι, έγινε δουλειά στο υπουργείο», σημείωσε. 

Χρυσή Αυγή

Για τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε ευθέως κατά της συνεργασίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα νεοναζιστικό κόμμα που ευθέως αμφισβητεί τους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. «Κακώς κάνουμε και θολώνουμε τα νερά», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα