Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

 «Το χρυσάφι της ελληνικής γης» και ένας επιτυχημένος Συνεταιρισμός


Ο κρόκος είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο, λόγω της απαιτητικής και χειρωνακτικής διαδικασίας συλλογής και επεξεργασίας του φυτού. 150.000 άνθη κρόκου χρειάζονται για ένα κιλό αποξηραμένων στιγμάτων του άνθους.

 Ο κρόκος εμφανίζεται με πολλές και ποικίλες χρησιμότητες. Χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική, ζαχαροπλαστική, μαγειρική, τυροκομία, μακαρονοποιία, ποτοποιία ακόμα δε και στην ζωγραφική από τους  Έλληνες και άλλους αρχαίους λαούς.  Αναφέρεται  στον  Όμηρο  ενώ  τον χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης και άλλοι αρχαίοι γιατροί ως φάρμακο.


Διαθέτει ευεργετικές ιδιότητές, όπως αντισηπτική, αντιοξειδωτική, αντιθρομβωτική και αντικαρκινική δράση. Βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, στην πέψη, σε κρίσεις άσθματος, στη ναυτία, στο πρήξιμο της νεογιλής οδοντοφυΐας, είναι εμμηναγωγό, αντιπυρετικό και δυναμωτικό,  ενώ, βελτιώνει και τη μνήμη. Ο κρόκος Κοζάνης θεωρείται η καλύτερη ποιότητα σαφράν διεθνώς. Από το 1999 ο Ελληνικός κρόκος Κοζάνης βρίσκεται στο μητρώο των Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης.


Ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης ιδρύθηκε το 1971, απαρτίζεται από 1.000 μέλη και έχει το αποκλειστικό δικαίωμα συλλογής, συσκευασίας και διακίνησης του κρόκου Κοζάνης.

Η ίδρυση του Συνεταιρισμού δημιούργησε ένα φορέα που έχει τη συνολική ευθύνη της συγκέντρωσης, επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης του προϊόντος, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητά του και να αποφεύγεται η νοθεία του παρελθόντος, από τους εμπορομεσίτες, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και την αρνητική εικόνα του προϊόντος.

Το διάστημα 2010-2012 παρουσίασε αύξηση 147% των εξαγωγών, επισφραγίζοντας  τη δυναμική και τις ορθές επιχειρηματικές πρακτικές μίας ελληνικής εταιρείας με ισχυρό εξαγωγικό προφίλ και επιβεβαιώνοντας την υπεροχή και προστιθέμενη αξία των προϊόντων της ελληνικής γης. Οι αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής αποτελούν προτεραιότητα για την «Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης» (ΠΚΚ) στο πλαίσιο επέκτασης των εξαγωγών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα