Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Μειώσεις συντάξεων δείχνουν τα οικονομικά των Ταμείων

Πτώση του εφάπαξ 20% εντός του 2013
Νέο κύμα μειώσεων στις συντάξεις, με πρώτες αυτές που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, δευτερευόντως στις επικουρικές, καθώς και μια προδιαγεγραμμένη πτώση του εφάπαξ 20% εντός του 2013 (λόγω των αλλαγών στον υπολογισμό) προδικάζει η χθεσινή περιγραφή του τοπίου των ασφαλιστικών ταμείων από την πανελλήνια ομοσπονδία προσωπικού στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Μέσω της διαμεσολάβησης θα ρυθμίζονται εφεξής τα θέματα που αφορούν αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Με γνώμονα την αποσυμφόρηση των Ειρηνοδικείων που κατακλύζονται από αιτήσεις οι οποίες αφορούν ρυθμίσεις οφειλών νοικοκυριών, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη ολοκληρώσει και αποστέλλει άμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης σχέδιο διατάξεων, οι οποίες αφορούν τη σύσταση και λειτουργία στις έδρες των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σώματος ειδικών δικηγόρων - διαμεσολαβητών που θα χειρίζονται τις αιτήσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Βάσει των διατάξεων, που θα ενσωματωθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, ο οφειλέτης θα απευθύνεται υποχρεωτικά για τη ρύθμιση των οφειλών του σε ειδικό μεσολαβητή και ο όποιος εξωδικαστικός συμβιβασμός επιτευχθεί θα έχει ισχύ δικαστικής απόφασης.
Επιδιωκόμενο είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας, που επί του παρόντος ενώπιον των Ειρηνοδικείων μπορεί να αγγίξει και τα τέσσερα χρόνια, η αποσυμφόρηση των Ειρηνοδικείων αλλά και η εξοικονόμηση δαπανών, καθώς η εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς εκτιμάται ότι θα έχει ελάχιστο κόστος σε σχέση με την ισχύουσα διαδικασία.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, όσο διαρκεί η διαδικασία της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, τα όποια καταδιωκτικά μέτρα έχουν ληφθεί σε βάρος του οφειλέτη αναστέλλονται.
Στη διαδικασία της διαμεσολάβησης μπορούν να υπαχθούν και οι εκκρεμείς υποθέσεις. Επ’ αυτών, εφόσον το δικαστήριο έχει εκδώσει απόφαση αναστολής για την ισχύ των καταδιωκτικών μέτρων σε βάρος του οφειλέτη, η απόφαση αυτή θα διατηρείται όπως επίσης και η δικάσιμος που έχει οριστεί.
Εάν η διαδικασία της διαμεσολάβησης δεν τελεσφορήσει, ο οφειλέτης μπορεί στη συνέχεια να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο. Αναφορικά με τις εκκρεμείς υποθέσεις, η δικαστική διαδικασία, εφόσον αποτύχει ο συμβιβασμός, μπορεί να συνεχιστεί κανονικά.
Με την ισχύ του θεσμού της διαμεσολάβησης, ο οποίος σημειωτέον εφαρμόζεται για ιδιωτικές διαφορές στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. εδώ και πολλές δεκαετίες με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης προσδοκά να επιτύχει κυρίως την αποσυμφόρηση των Ειρηνοδικείων. Παράλληλα, σημαντικά είναι τα οφέλη και για τον οφειλέτη, ο οποίος «προστατεύεται» από καταδιωκτικά μέτρα, όσο η διαδικασία της διαμεσολάβησης βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ επιτυγχάνει ταχύτατη και άμεση ρύθμιση των οφειλών.
ΠΗΓΗ :Η KAΘΗΜΕΡΙΝΗ    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα