Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Ενέργεια: Νέα δεδομένα στη διασύνδεση Κυκλάδων


του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Ξεκινά ο νέος διαγωνισμός για την καλωδιακή ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας. 

Τις προδιαγραφές του έργου που θα αποτελέσουν και τα τεύχη δημοπράτησης, έδωσε στη δημοσιότητα ο Διαχειριστής του Συστήματος μεταφοράς -ΑΔΜΗΕ- προκειμένου να γίνουν παρατηρήσεις από ενδιαφερόμενους κατασκευαστές στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης. 

Όπως φαίνεται μάλιστα από τα χαρακτηριστικά του, ο νέος σχεδιασμός της διασύνδεσης είναι προσαρμοσμένος στις συνθήκες της συγκυρίας. Ενώ δηλαδή καλύπτει τα περισσότερα από τα νησιά που προβλέπονταν αρχικά, κατάργησε διασυνδέσεις, όπως της Νάξου για παράδειγμα, η οποία θα συνεχίσει να τροφοδοτείται μέσω της Πάρου και θα συνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα. 

Έτσι, έναντι περίπου 400 εκατ. που ήταν ο προϋπολογισμός του πρώτου διαγωνισμού,ο νέος διαγωνισμός προβλέπει 240 εκατομμύρια ευρώ (εκτός ΦΠΑ). 

Ειδικότερα, το έργο διαχωρίζεται στις ακόλουθες ομάδες: 

· Oμάδα Α: Υπόγεια και υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση 150 kV Λαυρίου - Σύρου. 

· Ομάδα B: Υπόγειες και υποβρύχιες καλωδιακές διασυνδέσεις 150 kV Τήνου - Σύρου, Σύρου - Μυκόνου, Σύρου - Πάρου και τερματικό καλωδίων 150 kV στην Τήνο. 

· Ομάδα Γ: Υποσταθμός Ζεύξης 150 kV στο Λαύριο, υπαίθριες διατάξεις σύνδεσης με το ΚΥΤ 400 kV Λαυρίου καθώς και 3 Υποσταθμοί υποβιβασμού 150 kV/Μέση Τάση σε Σύρο - Πάρο - Μύκονο. 

· Ομάδα Δ: Συγκρότημα αυτόματης αντιστάθμισης αέργου ισχύος στη Σύρο. 

Ο προϋπολογισμός του έργου ανά ομάδα εκτιμάται σε: 

Oμάδα Α: 100.000.000 ευρώ 
Ομάδα B: 85.000.000 ευρώ 
Ομάδα Γ: 42.000.000 ευρώ 
Ομάδα Δ: 13.000.000 ευρώ 

Το άλλο νεότερο στοιχείο στο σχεδιασμό του διεθνούς διαγωνισμού είναι ότι οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να υποβάλουν προσφορά είτε για μια ομάδα του έργου, είτε για περισσότερες, αλλά η προσφορά για κάθε ομάδα (τεχνική και οικονομική) θα είναι πλήρης και αυτοτελής, δηλαδή δεν θα πρέπει να υπάρχει εξάρτηση ή συνδυασμός της προσφοράς για μια ομάδα, με την προσφορά για άλλη ομάδα. 

Έτσι από τον διαγωνισμό θα προκύψουν τέσσερις μειοδότες (ένας για κάθε ομάδα έργου) και θα συναφθούν τέσσερις ανεξάρτητες συμβάσεις. 

Στον προηγούμενο διαγωνισμό μειοδότης είχε ανακηρυχθεί η νορβηγική Nexans, ενώ είχε συμμετάσχει και ο όμιλος Στασινόπουλου, μέσω της θυγατρικής Ελληνικά Καλώδιαη οποία για την κάλυψη των απαιτήσεων της προκήρυξης σε ό,τι αφορά προηγούμενη πείρα σε παρόμοια έργα συνεργαζόταν με ιαπωνική εταιρεία. 

Το έργο της καλωδιακής διασύνδεσης των Κυκλάδων έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου θα καλυφθεί σημαντικό ποσοστό του τελικού κόστους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα