Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΣΑΡΩΣΕ H ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ "ON LINE"

Η Πρωταπριλιάτικη ανάρτηση μας ήταν μία πετυχημένη ιδέα του συναδέλφου Κώστα . Ελπίζω , μόνο , να μην βάλαμε "ιδέες" στην κυβέρνηση.


Νέο Φόρο-Χαράτσι επεξεργάζεται η Κυβέρνηση για τους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών

Όπως θα θυμούνται οι αναγνώστες μας, μια  παλιότερη (και όχι εγκαταλελειμμένη) σκέψη της Ε.Ε.  για νομοθετικό περιορισμό της ιπποδύναμης των παραγόμενων μοτοσυκλετών  που προορίζονται για τη Γηραιά Ήπειρο κάτω των 100 ίππων, “σκόνταψε” στη σφοδρότατη αντίδραση των εταιρειών παραγωγής τους, με αποτέλεσμα αυτή η πρόταση να έχει μπει στις Ευρωπαϊκές Νομοθετικές καλένδες μέχρι νεοτέρας.
Αυτό ακριβώς φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκε η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκοντας ευκαιρία για την υιοθέτηση άλλου ενός φορομπηχτικού μέτρου, αυτή τη φορά κατά των ιδιοκτητών μοτοσυκλετών - κυρίως μεγάλου κυβισμού - αλλά και για τις μικρότερες μέσω ενός “Ειδικού Τέλους υπέρ αποκατάστασης τραυματιών”.
Ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες εκ των έσω, αναφέρουν ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας,  Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων έχει ήδη καταρτίσει ένα Σχέδιο Νόμου στο οποίο προβλέπονται τα εξής:
Θέσπιση φορολογίας με ενιαίο ποσό (που μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί) για όλες τις μοτοσυκλέτες από 851cc  και πάνω, στη βάση της λογικής αντιστάθμισης του Ευρωπαϊκού περιορισμού που δεν έχει έως τώρα θεσπιστεί.
Θέσπιση “Ειδικού Τέλους υπέρ αποκατάστασης τραυματιών” για όλες ανεξαιρέτως τις μοτοσυκλέτες 2τροχες και 3τροχες, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των ετήσιων Νοσοκομειακών δαπανών που απαιτούνται για την περίθαλψη και αποκατάσταση πολυτραυματιών κατόχων μοτοσυκλετών κάθε είδους και κυβισμού.
Δυστυχώς είναι αλήθεια ότι οι μοτοσυκλέτες θεωρούνται υπεύθυνες για μεγάλο πλήθος σοβαρών τραυματισμών αλλά και θανάτων - κυρίως νέων ανθρώπων – και αυτό σε εποχές ΔΝΤ έχει αφαιρέσει σημαντικότατα κονδύλια από τη Δημόσια Υγεία, γεγονός που δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την εξοικονόμηση πόρων για τέτοιες ανάγκες από τον ενιαίο πλέον φορέα ΕΟΠΥΥ , όπως ανέφεραν κύκλοι του Υπουργείου Υγείας
Η σκέψη του ΥΜΕ είναι τα δύο αυτά νέα φορολογικά βάρη να επιβάλλονται δια μέσου των ασφαλιστικών εταιρειών και να αποδίδονται στο Κράτος, σ’ έναν  “Ειδικό Λογαριασμό Κάλυψης Νοσοκομειακής Περίθαλψης”. Ο λόγος προφανής:  οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αναλυτικά στοιχεία για τα οχήματα και τους οδηγούς τους, ενώ είναι και προς το δικό τους συμφέρον η προσπάθεια περιορισμού των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς οι αποζημιώσεις που έχουν κληθεί να καταβάλλουν τα τελευταία χρόνια έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει τους Ισολογισμούς των περισσοτέρων απ’ αυτές. 
Ο μεν φόρος για τις μοτοσυκλέτες άνω των 851cc (κυβικών εκατοστών) θα είναι ενιαίος για όλα τα οχήματα που εμπίπτουν σ’ αυτήν την κατηγορία, ενώ για το “Ειδικό Τέλος αποκατάστασης τραυματιών” υπάρχει η σκέψη να επιβληθεί ανεξαιρέτως σε όλα τα 2τροχα και 3τροχα οχήματα αναλογικά βάσει κυβισμού.
Αυτό σημαίνει ότι οι λεγόμενες “μεγάλες” (άνω των 851 κυβικών εκατοστών) θα υποστούν διπλή φορολόγηση, πράγμα που προβληματίζει ακόμα τους αρμοδίους, καθώς φαίνεται πως έχει ξεσπάσει ένας ιδιότυπος πόλεμος μεταξύ των σκληροπυρηνικών του μέτρου και των πιο συγκαταβατικών, ενώ ιδιαίτερο ρόλο στο τελικό σχέδιο θα παίξει η άποψη της Τρόϊκα.
Ανεπιβεβαίωτες ακόμα πληροφορίες αναφέρουν ότι Συγκοινωνιολόγοι φαίνεται να έχουν αντιδράσει στο σοβαρό ενδεχόμενο επιβολής αυτών των φορομπηχτικών μέτρων, υποστηρίζοντας ότι αυτό θ’ αποθαρρύνει όλους τους σημερινούς αλλά και μελλοντικούς χρήστες μοτοσυκλετών από τη χρήση οχημάτων που έχουν – ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής δυσπραγίας – συμβάλλει αποφασιστικά στον περιορισμό του κυκλοφοριακού, ενώ και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών προσανατολίζεται να προσφύγει στο ΣτΕ  κατά της νομιμότητας ενός τέτοιου μέτρου, καθώς θίγονται και πάρα πολλά – κυρίως νεαρά σε ηλικία – μέλη του που χρησιμοποιούν μοτοσυκλέτες  για την καθημερινή εργασία τους που απαιτεί γρήγορες μετακινήσεις σ’ ένα δύσβατο κυκλοφοριακά κέντρο της πόλης.

1 σχόλιο:

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα