Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Το κυπριακό μνημόνιο σε αριθμούς

Η Κύπρος θα λάβει 2 δισ. ευρώ από τον ESM δύο μέρες μετά το Εurogroup της 13ης Μαΐου, σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν. Τα 2 δισ. αυτά θα αποτελέσουν την πρώτη δόση ενός δανειακού προγράμματος που ως γνωστόν θα φτάσει τα συνολικά 10 δισ. (9 δισ. από τους εταίρους και 1 δισ. από το ΔΝΤ).


Λίγο αργότερα στα τέλη Ιουνίου αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο και η 2η δόση ύψους ακόμα 1 δισ. Η κυπριακή πλευρά είχε εγκαίρως διαμηνύσει στους εταίρους ότι το κρίσιμο διάστημα Μαΐου - Ιουνίου, υπάρχουν λήξεις κρατικών ομολόγων που θα πρέπει να εξυπηρετηθούν. Χωρίς το δάνειο είναι αυτονόητο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξαναγκαζόταν σε άτακτη χρεωκοπία στα τέλη Ιουνίου – κάτι που αποτρέπει η απόφαση της 26ης Μαρτίου. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εκταμίευση της πρώτης δόσης δεν θα προηγηθεί, ελληνικού τύπου τριμηνιαία αξιολόγηση παρά μόνο η υπογραφή του μνημονίου οικονομικής πολιτικής. Θα έχει ωστόσο περάσει στα χέρια των υπουργών μια προκαταρκτική έκθεση της Alvares & Marshal, της ανεξάρτητης εταιρίας που ελέγχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Τραπεζικοί κύκλοι της Φρανκφούρτης εκτιμούν ότι η πρώτη έκθεση δεν θα κλονίσει συθέμελα το νησί, καθώς μια ενδελεχής, πραγματική και πλήρης αποτύπωση της κατάστασης θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο. Θα υπάρχει όμως ένα πρώτο ηθικό πάτημα για να τεκμηριώσουν οι 16 υπόλοιποι του ευρώ την στάση που κράτησαν σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών. O έλεγχος της Alvares &Marshal θεωρείται από τους υπουργούς του Εurogroup πολύ πιο ουσιαστικός από ότι της MoneyVal του Συμβουλίου της Ευρώπης που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «έχει και στο παρελθόν ελέγξει την Κύπρο και δεν βρήκε τίποτα». 
Η πρώτη τακτική τριμηνιαία αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος θα ξεκινήσει τον Αύγουστο, με βάση τον προγραμματισμό της συμφωνίας – οπότε και θα απομένει η σταδιακή εκταμίευση των υπολοίπων 7 δισ. ευρώ. Από το σύνολο τα 4,1 δισ. αφορούν την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, καθώς η Κύπρος τελεί εκτός αγορών, 2,5 δισ. τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και 3,4 δισ. το κυπριακό έλλειμμα κατά τη διάρκεια της επαναφοράς του σε βιώσιμα επίπεδα. 
Σε αυτό όμως το σημείο τα δεδομένα περιπλέκονται. Η κυπριακή δημοκρατία έκλεισε και το 2011 και το 2012 με έλλειμμα της τάξης των 6,3 μονάδων, παρά την μείωση του κυπριακού ΑΕΠ. Οι δε αναθεωρημένες προβλέψεις για το βάθος της ύφεσης θέτουν εν αμφιβόλω το κατά πόσο αρκούν τα 3,4 δισ. για τη διάρκεια του προγράμματος, παρά το γεγονός ότι η Κύπρος θα αρχίσει να αποπληρώνει το κεφάλαιο του δανείου της σε 10 χρόνια με το εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο του 2%. Κύκλοι της Κομισιόν υποστηρίζουν ότι το ποσό των 4,1 δισ., το ποσό των 2,5 δισ. και το ποσό των 3,4 δισ. περιέχουν κεφάλαια που μπορούν να λειτουργήσουν ως μαξιλάρι για την εσωτερική μεταβολή των αναγκών – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Κύπρος δεν θα πιεστεί για τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων κατά τον έλεγχο του Αυγούστου. 
Όσοι στις Βρυξέλλες έχουν γνώση των ποσοστών του ελλείμματος που προβλέπονται στο μνημόνιο, τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν και τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Εurostat για τα στοιχεία του 2012 θεωρούν ότι «προτού αλλάξει η τάση της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ και πάμε σε θεσμική χαλάρωση, οι κυπριακές αρχές θα πιεστούν τουλάχιστον άλλη μια φορά, δεδομένου ότι το οικονομικό πρόγραμμα βρίσκεται σε πρώιμη φάση της εφαρμογής του». 
Ταυτόχρονα δε τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και η Φρανκφούρτη περιμένουν στη γωνία για να «τσιμπήσουν» την κυβέρνηση Αναστασιάδη, στην περίπτωση που επιχειρήσει παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Η ανεξαρτησία θα κριθεί στην πράξη από τις προσπάθειες απομάκρυνσης του σημερινού διοικητή, αν αυτές συνεχιστούν, αλλά και από το τεχνικό τμήμα της πώλησης του πλεονάζοντος κυπριακού χρυσού. Το κρίσιμο τεστ, κατά τον Μάριο Ντράγκι, θα έχει να κάνει με το αν η Κεντρική Τράπεζα θα θέσει ως προτεραιότητα να διασφαλίσει τη θέση της από τη συμμετοχή της στα OMT της ΕΚΤ. 
Καλώς εχόντων των πραγμάτων το κυπριακό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016, οπότε και υπολογίζεται η Κύπρος να μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να έχει προηγηθεί ο μετασχηματισμός της οικονομίας της προς τις εξαγωγές, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό.

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα