ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Η Αλέκα Παπαρήγα αφήνει το τιμόνι του ΚΚΕ

Υστερα από 22 χρόνια, η Αλέκα Παπαρήγα αφήνει το τιμόνι του ΚΚΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», είναι πολύ κοντά στην απόφαση να μην είναι πάλι υποψήφια για γραμματέας.


Η κ. Παπαρήγα είχε προϊδεάσει γι’ αυτήν την επιλογή τους τελευταίους μήνες, με ασαφείς απαντήσεις σε σχετικές ερωτήσεις. Σε συνέντευξη στην «Κ», στις 3 Μαρτίου, είχε πει ότι «το συνέδριο θα αποφασίσει για τη σύνθεση των οργάνων», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ενώ τον Ιανουάριο στο Mega είχε αντιπαρέλθει το θέμα με τη φράση «ουδείς αναντικατάστατος και καμία αναντικατάστατη», επισημαίνοντας ότι «στο κόμμα έχει αναπτυχθεί μια νέα γενιά ικανότατων στελεχών». Οι τελευταίες της ομιλίες είχαν και ένα στοιχείο παρακαταθήκης για τα στελέχη του κόμματος. «Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία, είναι να αποκτήσουμε την ικανότητα να δουλεύουμε κάτω στον λαό. Περίοδος χάριτος δεν υπάρχει για το ΚΚΕ», είπε το Σάββατο σε συνεστίαση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας το βράδυ του Σαββάτου.

Το θέμα της εκλογής του νέου Γ.Γ. θα διευθετηθεί το βράδυ της Κυριακής από τη νέα Κ.Ε., η οποία θα προκύψει από το συνέδριο. Καθώς είθισται γενικοί γραμματείς να γίνονται μέλη του Π.Γ., ως επικρατέστεροι υποψήφιοι για τη διαδοχή της κ. Παπαρήγα φέρονται οι κ. Δ. Κουτσούμπας και Γ. Μαρίνος, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του κ. Ν. Σοφιανού.
Παρά τις διαφωνίες που υπήρξαν στο εσωτερικό του κόμματος και αποτυπώθηκαν στον προσυνεδριακό διάλογο, οι Θέσεις της Κ.Ε υπερψηφίστηκαν με τη συντριπτική πλειοψηφία του 96,8% από τα κομματικά μέλη (με 1,65% κατά και 1,55% λευκά). Με 97,3% εγκρίθηκε και το νέο καταστατικό του κόμματος. Η θέση της Κ.Ε. ότι καλώς το ΚΚΕ δεν συνέπραξε σε μια αριστερή κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε έτσι και από τα μέλη. Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, πως και όσοι διαφώνησαν στον προσυνεδριακό διάλογο με τις Θέσεις του κόμματος, δεν αμφισβήτησαν την ορθότητα αυτής της επιλογής.
Περί κριτικής
Η ηγεσία του κόμματος, πάντως, έριξε το βάρος της για να αντικρούσει την κριτική και η ίδια η Γ.Γ. δεν άφησε καμιά αμφιβολία ότι δεν θεωρούσε τις διαφωνίες γόνιμες: «Αμα διαφωνείς με το πρόγραμμα, με τη λαϊκή συμμαχία, δεν μπορείς, όσο καλή διάθεση και να έχεις, να εφαρμόσεις το καταστατικό, δεν γίνεται», είπε χαρακτηριστικά στην Κομματική Οργάνωση Αττικής. Η αυτοκριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα, που έστειλε το ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές πίσω στα επίπεδα του 1993, είχε γίνει πάντως από την πλευρά της Κ.Ε. ήδη από τον Ιούλιο.
Το συνέδριο του ΚΚΕ θα ανοίξει τις εργασίες του με ομιλία της κ. Παπαρήγα στις 10 το πρωί της Πέμπτης. Ηδη, χαιρετιστήρια μηνύματα αλληλεγγύης έχουν στείλει στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ 66 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από όλες τις ηπείρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα