ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Ανησυχία για «κούρεμα» ελληνικών καταθέσεων

Ανησυχία για «κούρεμα» ελληνικών καταθέσεων
Τόσο η συμπεριφορά των Ευρωπαίων έναντι της Κύπρου όσο και τα «διδάγματα» από τις αβελτηρίες στον χειρισμό της κρίσης φαίνεται ότι αφενός γεμίζουν ανασφάλεια τους πολίτες, αφετέρου δημιουργούν «δεύτερες» σκέψεις για το ποια θα πρέπει να είναι η στάση της χώρας μας απέναντι στους δανειστές.

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες, συντονισμένα και εμφατικά, το κυβερνητικό επιτελείο να αποκηρύττει οποιαδήποτε σκέψη για «κούρεμα» σε ελληνικές καταθέσεις, όμως οι πολίτες έχουν άλλη γνώμη. Σε ποσοστό 61% θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος «κουρέματος» ελληνικών καταθέσεων, την ώρα που οι «αισιόδοξοι» δεν ξεπερνούν το 29,8%.
Ιδιαίτερη αξία έχει η στάση των πολιτών απέναντι στο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Για πρώτη φορά το τελευταίο έτος όσοι ζητούν αποχώρηση από το ευρώ φθάνουν το 16,5%. Την ίδια ώρα -και για επίσης πρώτη φορά- οι υπέρμαχοι της «άλλης οικονομικής πολιτικής, αλλά εντός ευρώ» μειώνονται στο 58,3%.
Η σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και το πώς πρέπει να αντιδράσει απασχολεί τους πολίτες, οι οποίοι όμως στέλνουν πολύ ξεκάθαρο μήνυμα: σύγκρουση με την τρόικα, αλλά με την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου. Το 76,5% των πολιτών θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει plan B για να γίνει η σύγκρουση, ενώ μ’ αυτήν την άποψη διαφωνεί το 14,5%.
Δυστυχώς όμως για το πολιτικό σύστημα, αν και οι πολίτες επιθυμούν plan Β, δεν το εντοπίζουν στα κόμματα, καθώς το 72,9% θεωρεί ότι δεν υπάρχουν κόμματα που διαθέτουν εναλλακτική πρόταση. Αντιθέτως, το 19,5% εκτιμά ότι υπάρχουν τέτοια κόμματα. Στην ερώτηση για το ποιο κόμμα θεωρούν ότι διαθέτει εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση, οι πολίτες απαντούν ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 10,1% και μετά, αρκετά πιο πίσω, με 5,3%, είναι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

Εντός ή εκτός ευρώ;
Ως προς το δέον γενέσθαι, οι πολίτες εκλήθησαν να απαντήσουν αν συμφωνούν, αλλά και πόσο ρεαλιστικές είναι τρεις προτάσεις: η αντιμετώπιση της κρίσης να γίνει εντός ευρώ και σε συμφωνία με τα κράτη-μέλη, να γίνει με ρήξη αλλά παραμονή στο ευρώ και να γίνει με συνολική ρήξη και έξοδο από το ευρώ.
Με την τελευταία πρόταση δεν συμφωνούν πολίτες, καθώς δεν τη βρίσκουν ρεαλιστική. Αντίθετα, συμφωνούν και θεωρούν ρεαλιστική την πρόταση για αντιμετώπιση της κρίσης εντός Ε.Ε. και σε συμφωνία με τα κράτη-μέλη.
Τέλος, η ρήξη εντός Ε.Ε. αλλά παραμονή στο ευρώ ναι μεν βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία των πολιτών (53,6%), ωστόσο την ίδια στιγμή θεωρείται μη ρεαλιστική άποψη σε ποσοστό 50,9%.


Πηγή: Real News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα