Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ολλανδία: Ανδρας βασιλιάς έπειτα από 123 χρόνια

Ολλανδία: Ανδρας βασιλιάς έπειτα από 123 χρόνια
Η Βεατρίκη ανάμεσα στον γιο της Βιλεμ-Αλεξάντερ και την σύζυγό του Μάξιμα Σορεγιέτα (EPA)

Άμστερνταμ
Η Βεατρίκη παραδίδει τον θρόνο στον γιο της Βίλεμ-Αλεξάντερ

Τον πρώτο της άνδρα μονάρχη έπειτα από 123 χρόνια αποκτά η Ολλανδία, με το Άμστερνταμ να έχει ντυθεί στα πορτοκαλί -χρώμα του στέμματος- για την παραίτηση της βασίλισσας Βεατρίκης και την ανάληψη του σκήπτρου από τον γιο της Βίλεμ-Αλεξάντερ.

Η πόλη του Άμστερνταμ κινείται στους ρυθμούς του γεγονότος ενώ η βασιλική οικογένεια, το βράδυ πριν την άνοδο στο θρόνο του 46χρονου πρίγκιπα, παρέθεσε δείπνο σε μέλη βασιλικών οίκων από όλο τον κόσμο.

Στις 11:00 ξεκινά στο Παλάτι του Ντάμ, στο κέντρο του Άμστερνταμ, η τελετή στην οποία η Βεατρίκη θα υπογράψει την παραίτησή της. Αυτό φτάνει για να καταστήσει αυτόματα τον πρώτο στη σειρά διαδοχής, τον 46χρονο γιο της, βασιλιά.

Η άνοδος στο θρόνο συνεχίζεται στην κοντινή Νέα Εκκλησία, όπου ο Βίλεμ-Αλεξάντερ θα ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα ενώπιον των βουλευτών. Στέψη δεν γίνεται στην Ολλανδία.

Το Άμστερνταμ είναι ντυμένο στα πορτοκαλί για την ανάληψη του θρόνου, η οποία γίνεται την ημέρα του στέμματος (30 Απριλίου).

Το βράδυ της Δευτέρας, η Βεατρίκη είχε παραθέσει γεύμα σε αντιπροσώπους μέλη βασιλικών οικογενειών από κάθε μέρος του κόσμου. Ο Βίλεμ-Αλεξάντερ, είπε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία της, «είναι έτοιμος από κάθε άποψη».

Ο νέος βασιλιάς είναι πιλότος και ειδικός στη διαχείριση υδάτινων πόρων. Έχει τρεις κόρες με την Αργεντινή χρηματίστρια Μάξιμα Σορεγιέτα, ένας γάμος που προκάλεσε συζητήσεις γιατί η (βασίλισσα πλέον) Μάξιμα είναι κόρη υπουργού Γεωργίας κατά τη χούντα του Βιντέλα, τη δεκαετία του 1970.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα